Papp och torris i praktiken
Vi är ganska stolta över att kunna konstatera att vårt innovativa emballage ersätter både EPS-fisklådor och gel-is. Egentligen är det överraskande enkelt. Men det gäller väl för de flesta bra lösningar? Prisvinnaren består av en låda, ett lock och ett inlägg. Allt i samma pappkvalitet – vi kallar det ”dubbel-dubbel” eftersom vi kombinerar två lager wellpapp. I inlägget finns plats för ”snö” av torris. När laxbitarna packas på Frøya håller de en temperatur på 6 °C. Så det gäller att anpassa mängden torris efter innehållets vikt. Då kyler torrisen ned laxen till under 0 °C utan att bitarna får frostmärken eller blir nedfrysta. Det har med wellpappen att göra. Tack vare det luftutrymme den skapar sjunker temperaturen kontrollerat och håller sig stabil under hela transporten. Även lådorna är naturligtvis anpassade efter de specialdesignade kylcontainrarna som rullar iväg mot butiksdiskar och middagsbord. Och när fisken är framme är torrisen borta, fisken är lika fantastiskt färsk och lådorna är redo att plattas till och återvinnas. Det är bra för alla parter.
Vems idé var det egentligen?
Alla tester gjordes hos Frøyas AS, och utan Øyvind Kiland hade just denna låda inte kommit till. Men det är så vi gillar att jobba med våra kunder – nära. Ju närmare produkten, desto bättre blir lösningen.