När Coca-Cola Enterprises år 2012 investerade i ny produktionsutrustning ersattes den gamla återanvändningsflaskan av miljövänligare återvinningsflaskor, så kallade plantbottles. De anländer till fabriken som pyttesmå förformar, blåses upp, fylls och komprimeras sedan åter när de pantas. Det innebär färre lastbilar med tomflaskor på vägarna, och eftersom flaskorna inte ska användas igen behöver de inte heller tvättas. På så sätt minskas vatten- och kemikalieanvändningen. Men hur ska man presentera flaskor som inte längre står i en back? Kan man göra en pappdisplay som tål vikten av tre eller fyra våningar med halvlitersflaskor? Det var vi tvungna att reda ut. Vi ritade, konstruerade, skar, monterade och prövade oss fram. Det hände att vi lämnade en färdigstaplad dummy på fredagseftermiddagen och hittade drickaflaskor över hela golvet på måndagsmorgonen. Men plötsligt stod den där, stabil och stadig. Vid första blicken ser det ut som ett alldeles vanligt displayställ. Ända tills vi berättar om allt arbete som ligger bakom det.
Nej tack till fuktskador
Kartong kan beläggas med PE (polyetylen), också känt som plast. Om du är lite smart placerar du ditt ställ på en fuktskiva av PE-bestruken kartong. Då håller det ännu längre.
Styrkan ligger i den fyrdubbla wellpappen
24 fristående flaskor eller 12 kilo på varje hylla, utan stödinlägg, krävde en särskild konstruktion. Dessutom måste det omonterade och krympplastinpackade displaystället vara litet och lätthanterligt – högst 80 x 80 cm så att det fick plats i Coca-Cola-säljarnas bilar. En rejäl utmaning, men det fixade vi!
Uppmärksamhet åt produkterna
Vi ser gärna oss själva som scenarbetare. Vår uppgift är att få produkterna att skina. Naturligtvis är det trevligt när folk säger att våra displayer är fina. Men det är ändå härligare att höra att produkterna går åt som smör i solsken.
Fråga en expert
"Du må teste displayet med produktene i», sier vi til kundene våre når vi lager en dummy. Selv om bølgepapp har stor styrkekapasitet, er det ikke alltid like lett å konstruere nye løsninger uten å ha testet hele varemengden inni. La den også stå noen dager slik at vi er helt sikre på optimal stabilitet."